Транспортування продуктів харчування займає особливе місце серед транспортно-логістичних послуг. Це пояснюється тим, що їжа має короткий термін придатності. Щоб доставити товар в цілості й схоронності, потрібно враховувати правила перевезення продуктів харчування автотранспортом. Якщо продовольство буде зіпсованим, на прилавки його виставляти не можна, а це загрожує збитками для власника вантажу. Сьогодні існують вимоги до транспортування харчових продуктів, дотримання яких дозволяє доставити вантаж цілим, а значить, разом з цим уникнути багатьох проблем.
Особливості транспортування продуктів харчування
Відмінна риса продуктів харчування полягає в обмеженому терміні придатності. Продаж зіпсованих товарів забороняється на державному рівні, за що передбачається відповідальність, часто навіть кримінальна.
Класифікація продуктів харчування
У сфері логістики існують єдині правила доставки продуктів харчування автомобільним транспортом, які регулюють перевезення товару харчових продуктів різного типу.
Нешвидкопсувні товари. Такий тип вантажів включає список продуктів, якості яких тривалий термін залишаються незмінними, тому в цілому ніяких особливих вимог до їх транспортування немає. Це може бути мука, цукор, сіль макаронні вироби, консервація та ін. Спеціальних вимог до транспорту, який перевозитиме швидкопсувні вантажі, немає.
Швидкопсувні товари. До такої групи товарів відносяться продукти рослинного і тваринного походження (в основному м’ясо, сири, молочна продукція, риба) обмеженого терміну придатності. Щоб уникнути псування продуктів, важливо в процесі транспортування дотримуватися певного температурного режиму та режиму вологості. У зв’язку з цим доставка таких продуктів можлива тільки тими транспортними засобами, що оснащені спеціальними кліматичними установками. До швидкопсувних продуктів відносяться продукти тваринного і рослинного походження, ковбаси, молочна продукція, сири.
Вимоги до транспортування харчових продуктів автомобільним транспортом
- Для перевезення харчових продуктів використовуються спеціальні харчові цистерни.
- Транспортні засоби, що використовуються для перевезення харчових продуктів, по-перше, повинні бути повністю справним, щоб під час транспортування не траплялися простої. Крім цього автотранспорт повинен бути чистим і не мати сторонніх запахів. Для транспортування швидкопсувних продуктів використовуються ізотермічні контейнери, тому що тільки вони можуть створити спеціальні умови.
- Перед завантаженням нового вантажу, транспортний засіб зсередини і зовні має бути повністю і ретельно очищеним. Також, можливо, потрібно буде провести повну дезінфекцію.
Вантажоперевезення передбачають наявність транспортної накладної, а також підписаний експертом документ. У них вказують термін придатності товару і відповідність якості.
“RD Cargo” – правильне рішення для вашого бізнесу
Наша компанія при транспортуванні харчових вантажів використовує відмінне устаткування. Ми дотримуємося всіх вимог перевезення продуктів щодо транспорту, і тому можемо гарантувати збереження товару від місця відправлення до місця призначення.